Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-04@03:45:10 GMT

همایون خرم؛ نغمه‌هایی به جاودانگی چندین نسل

تاریخ انتشار: ۹ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۵۲۷۰۶

همایون خرم؛ نغمه‌هایی به جاودانگی چندین نسل

همایون خرم بیش از آنکه از اساتید خود الهام گرفته باشد هنرمندی خودآموخته و متکی بر نبوغ و استعداد ذاتی خود است. ملودی‌های پر احساس و ناب، ترکیب بندی‌های خلاقانه، ساز بندی‌های خاص و تسلط همایون خرم به ظرایف موسیقی ایران جاودانگی آثار او را در تاریخ موسیقی ایران رقم زده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، امروز نهم تیرماه، مصادف با نودمین سالگرد تولد استاد همایون خرم از بزرگترین آهنگسازان تاریخ موسیقی ایران است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آهنگسازی که ساخته‌هایش در حافظه شنیداری مردم ایران ثبت شده است و کم‌تر ایرانی را می‌توان یافت که حداقل آهنگ‌های "سرگشته"، "غوغای ستارگان"، "رسوای زمانه" نشنیده باشد و با آن خاطره نداشته باشد!

همایون خرم در شهر بوشهر دیده به جهان گشود. مادر او از شیفتگان موسیقی ایرانی بود و نام همایون را به خاطر علاقه‌ی وافرش به دستگاه همایون برای فرزند خویش انتخاب کرد. همایون خرم در ۱۱ سالگی به مکتب استاد صبا راه یافت و به فراگیری ویولن پرداخت. استعداد فراوان همایون باعث شد سه سال بعد آن چنان تبحری پیدا کند که در رادیو به نوازندگی بپردازد. همکاری پیوسته با رادیو باعث شد بعد با عنوان آهنگساز، نوازنده و رهبر ارکستر آثار بی بدیلی را خصوصاً در برنامه گل‌ها ارائه کند.

مادر همایون خرم مشوق اصلی او در موسیقی بود و همواره استعداد فرزند خود را می‌ستود و تلاش می‌کرد تا بستر را برای پیشرفت او فراهم کند. اولین ویولن خرم را مادرش وقتی استعداد او را با تار خود ساخته همایون دید خریداری کرد و از آنجا بود که زندگی هنری استاد همایون خرم رقم خورد. می‌توان گفت همایون خرم بیش از آنکه از اساتید خود الهام گرفته باشد هنرمندی خودآموخته و متکی بر نبوغ و استعداد ذاتی خود است این نکته آنجا بیشتر جلوه می‌کند که همایون خرم پس از آشنایی با ویولن زیر نظر صبا، با توجه به اینکه با نت موسیقی آشنایی نداشته با مطالعه کتاب‌های علینقی وزیری و روح الله خالقی خود به تنهایی با مهارت‌های نت خوانی، دشیفر و سلفژ که لازمه آهنگسازی و نوازندگی است آشنایی پیدا می‌کند.

نوازندگی همایون خرم شباهت‌های بسیاری با سبک نوازندگی حبیب‌الله بدیعی و علی تجویدی دارد با این تفاوت که همایون خرم علاوه بر تسلط بر ظرایف موسیقی ایرانی و توانایی فوق‌العاده در بداهه پردازی از نظر علم موسیقی سرآمد بود. شهرت او در نوازندگی و آهنگسازی تا جایی بود که در دوران طلایی موسیقی ایران یعنی زمان همکاری هنرمندان با رادیو و برنامه گل‌ها همایون خرم به همراه علی تجویدی، حبیب الله بدیعی و پرویز یاحقی از طرف مطبوعات و اهل هنر، لقب چهار سوار سرنوشت را گرفتند.

همایون خرم اگر چه برای راضی نگه داشتن پدر خود به تحصیل در رشته مهندسی برق پرداخت و فرصت تحصیلات آکادمیک موسیقی را پیدا نکرد، اما به صورت آزاد هارمونی و کنترپوان را در زمان خدمت نظام نزد سروان حسینی که از متخصصان موسیقی نظامی بوده فرا می‌گیرد و بعدها برای تکمیل اندوخته‌های خود در هارمونی و آهنگسازی از محضر فریدون فرزانه بهره می‌برد.

بی شک همایون خرم در ملودی پردازی بی‌مثال بود ملودی‌های غنی و خلاقانه‌ای که ممکن است تنها در یک تونالیته و یک گوشه خاص باشد ولی از ارزش موسیقیایی و در عین حال تنوع بالایی برخوردار است. نغمه‌های ناب و دل‌فریبی که با تنظیم‌های خاص همایون خرم جزی از حافظه شنیداری مردم ایران شده است.

مشخصه اصلی ساخته‌های همایون خرم نوآوی در تقسیم کردن ملودی بین سازهای مختلف ارکستر و سازبندی‌های خاص او است. به علاوه پیوند شعر و موسیقی در ساخته‌های استاد خرم به بهترین شکل ممکن است و این قطعاً به نحوه‌ی برخورد او با شعر و نقش ترانه سرا در ساخته‌های او است.

او در طی فرایند ساخت آهنگ ترانه سرا را با ساخته خود همراه می‌کند و پا به پای ترانه سرا موسیقی خود را می‌سازد. انتخاب‌های همایون خرم برای موسیقی‌های با کلام خود همواره بهترین انتخاب‌ها بوده است. خوانندگانی که با توجه به توانایی‌هایشان انگار فقط باید برای همان آهنگ انتخاب شوند. همایون خرم در کارنامه هنری خود با خوانندگان ماهری از جمله حسین قوامی، محمدرضا شجریان، علیرضا قربانی، محمد اصفهانی، ایرج و نوازندگان صاحب سبکی از جمله امیر ناصر افتتاح، جلیل شهناز، فرهنگ شریف، جواد معروفی، انوشیروان روحانی، جهانگیر ملک داشته است. بسیاری از کارهای‌های استاد خرم هنوز منتشر نشده و یا در دست انتشار است.

استاد همایون خرم پس از چند دوره شیمی درمانی به علت سرطان روده در ۲۸ دی ماه سال ۱۳۹۱ در تهران دیده از جهان فرو بست. اما شاگردان این استاد از جمله بابک شهرکی، محسن کاظمیان، علی وکیلی، صدرا فلاحی، مانی فرضی و بسیاری دیگر امانت دار میراث این هنرمند بزرگ هستند.

کد خبر 431062

منبع: ایمنا

کلیدواژه: همایون خرم موسیقی موسیقی سنتی موسیقیدان ایرانی موسیقیدان هنرمندان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق همایون خرم موسیقی ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۵۲۷۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«شب نغمه‌های اذان ایرانی» روی صحنه می‌رود

«شب نغمه‌های اذان ایرانی» در تاریخ ۲۲ اردیبهشت‌ماه در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار می‌شود.

به گزارش ایسنا، در این برنامه نمونه‌هایی از تولیدات تازه اجرای اذان در دستگاه‌های موسیقی اصیل ایرانی معرفی خواهد شد و در قسمت دوم برنامه ارکستر نیایش به سرپرستی علیرضا امینی مجموعه‌ای از آثار مناجاتی را اجرا می‌کند.

آثار اجرا شده توسط ارکستر نیایش در این اجرا، سروده و با آهنگسازی علیرضا امینی بوده که تنظیم قطعات را ایمان ملکی انجام داده است. اساتید برجسته هاشم احمدوند، سید ابوالفضل عدل، مهدی محمدی، حامد کاظمی و جواد کاپریمی خوانندگان آثار اذان‌ها و در ادامه ارکستر نیایش هستند. مراسم تجلیل از اجرای استاد رحیم موذن‌زاده و استاد احمد مراتب و اهدای لوح های یادبود نیز یکی از چند قسمت این برنامه است. همچنین رونمایی از لوح ثبتی پرونده ثبت اذان گویی با موسیقی اصیل دستگاهی آواز ایرانی از دیگر بخش‌های این برنامه خواهد بود.

علیرضا امینی در خصوص «شب نغمه‌های اذان ایرانی» گفت: من برای اولین بار در پرتو معرفی اجرای نغمه‌های اذان ایرانی به روش پیشینیان که اسناد مضبوط آن از حدود ۱۱۰ سال پیش موجود است اجرایی را روی صحنه خواهم برد. نماز جایگاه معنوی بسیار بالایی در میان ایرانیان داشته است و در هر کوچه و خیابانی هر ایرانی با بیان خود اذان می‌گفته و مردم را برای نماز و عبادت آگاه می نموده است. همان طور که در حال حاضر اذان بیات ترک رحیم موذن‌زاده اردبیلی و شور محمد آقاتی در بهترین روایت ارزش این گونه مهم هنر معنوی را در جامعه ما نشان می‌دهد، ما می‌توانیم با رونق روایت دوباره اذان ایرانی بین هنرمندان آواز اصیل ایرانی، تمام ایرانی‌ها را با حفظ و روایت اذان آشتی دهیم. اذان می‌تواند به عنوان یک نغمه و مناجات در تمامی لحظات زندگی مردم حضور داشته باشد؛ چراکه تمام جملاتش گفت و گو از صفا و صمیمیت و اصول دینی ما است. اگر بتوانیم این باورها را تقویت کنیم تاثیر مثبتی روی تربیت اخلاقی جامعه خواهد داشت.

در اولین اجرای «شب نغمه‌های اذان ایرانی» در تالار اندیشه ورود برای عموم آزاد و رایگان خواهد بود.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • راه یافتن گروه سرود چهارمحال و بختیار به جشنواره «نغمه‌های روشن فردا»
  • استاد موسیقی شمال خراسان را بهتر بشناسیم
  • هنرمند پرآوزاه موسیقی خراسان شمالی درگذشت
  • «شب نغمه‌های اذان ایرانی» روی صحنه می‌رود
  • آقای همایون شجریان، تو را به خدا بیایید و بگویید ما اشتباه کردیم!
  • جزییات «شب نغمه‌های اذان ایرانی» اعلام شد/ تجلیل از ۲ موذن پیشگام
  • شب نغمه‌های اذان ایرانی روی صحنه می‌رود
  • یادمان دهمین سالروز کوچ قلندر موسیقی ایران در گرگان برگزار شد
  • نگاهی به فصل دوم مسابقه معمایی موزیکال «صداتو» / نغمه‌ای در دل معمای موسیقی
  • سالن کنسرت در ملایر ساخته می شود